top of page

di 19 mrt

|

Nikolaikirche Leipzig

Johannes Passion - J.S. BAch - Nicolaikirche Leipzig

Bachs Johannes Passion staat ten onrechte in de schaduw van zijn grote Matthäus Passion. In de Johannes Passion zet Bach het lijdensverhaal van Jezus op muziek zoals dat verteld wordt in het Bijbelboek Johannes. Hij voerde het stuk voor het eerst uit in de Vesperdienst van Goede Vrijdag in Leipzig.

Tijd en locatie

19 mrt 2024, 19:30 – 22:00

Nikolaikirche Leipzig, Nikolaikirchhof 3, 04109 Leipzig, Duitsland

Over het evenement

Bachs Johannes Passion staat ten onrechte in de schaduw van zijn grote Matthäus Passion. In de Johannes Passion zet Bach het lijdensverhaal van Jezus op muziek zoals dat verteld wordt in het Bijbelboek Johannes. Hij voerde het stuk voor het eerst uit in de Vesperdienst van Goede Vrijdag in Leipzig. Het was de eerste passiemuziek die hij als cantor in Leipzig schreef, in 1724.

De nadruk ligt bij Johannes op de goddelijke afkomst van Jezus. ‘De Johannes’ is een magistraal werk dat daarom in veel opzichten totaal anders is dan ‘de Matthäus’. Los van de lengte – de Johannes Passionduurt een stuk minder lang – horen we in het openingskoor over Jezus als vorst wiens roem wereldwijd wordt bezongen. Dit is een heel ander verhaal dan de klagende lijdenstekst van de enkele jaren later gecomponeerde Matthäus Passion. In Johannes blijft door het lijden heen Jezus’ goddelijke afkomst steeds een rol spelen: Jezus is niet bang en weet alles wat er gaat gebeuren, dus ook dat de kruisdood het einde niet zal zijn.  Een wereldberoemde aria als ‘Erbarme dich’ heeft de Johannes Passion niet en dat heeft alles te maken met de relatieve onbekendheid. Immers: de Johannes-aria ‘Es ist vollbracht’ heeft minstens dezelfde emotionele zeggingskracht en toegankelijke melodie.

Deel dit evenement

bottom of page